Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz 7 Altın Mülakat Kuralı
İş görüşmeleri, kariyer yolculuğunda en kritik adımlardan biridir. Ancak çoğu aday, bu sürecin görünmeyen kurallarını bilmediği için istediği başarıyı yakalayamaz. Sizler için uzmanların gizli tuttuğu 7 altın mülakat kuralını listeledik.
Gelin, birlikte bakalım...
Mülakatta genel olarak nelerden bahsediyorsunuz?
“Bize kendinizden bahseder misiniz?” ya da “Bu pozisyona neden başvurdunuz?” gibi sorular neredeyse her görüşmede karşınıza çıkar. Bu sorulara özgeçmişinizi tekrar ederek cevap vermek, sık yapılan bir hatadır.
Kariyer koçu Anyelis Cordero’ya göre, mülakat süresi sınırlı olduğu için işverenler özlü, vurucu ve başarı odaklı cevaplar duymak ister. Uzun uzun geçmiş iş deneyimlerinizi anlatmak yerine, en çarpıcı başarılarınızı öne çıkarmanız beklenir.
Kiminle konuştuğunuzu bilin!
İK uzmanı Daniel Space’e göre, görüştüğünüz kişinin şirketteki rolüne göre cevaplarınızı şekillendirmek büyük fark yaratır.
Bir ekip arkadaşı sizinle uyumlu çalışıp çalışamayacağınızı anlamaya çalışırken, yönetici seviyesindeki biri size ne kadar güvenebileceğini ve ne kadar destek sunması gerekeceğini değerlendirir.
Ayrıca, iş görüşmesinde karşılaştığınız kişilerin görev tanımlarını bilmek de büyük avantaj sağlar. Sourcer, işe alım uzmanı ve yönetici arasındaki farkı bilmek, doğru kişiye doğru soruları yöneltmenizi sağlar.
Beden diliniz de söyledikleriniz kadar etkilidir.
Yetenek ajansı CEO’su Laura Hunting’e göre, görüşme sırasında beden diliniz kelimeleriniz kadar önem taşır.
Göz teması kurmak, yüz ifadenizle aktif dinleme sinyalleri vermek ve duruşunuza dikkat etmek, olumlu bir izlenim bırakmanızı sağlar. Beden dili, sizin güveninizi ve profesyonelliğinizi yansıtır.
Aynı şeyleri anlatmamaya özen gösterin.
Mülakatlarda başarı öyküleriniz etkileyicidir ancak her görüşmeciye aynı hikâyeyi anlatmak bazen aleyhinize olabilir.
Uzmanlara göre, en az üç dört farklı başarı hikayenizi hazırlayıp, görüşmecilerin pozisyonuna göre farklı örneklerle yanıt vermek daha etkili bir izlenim yaratır.
Şirketi 'darlamak' çok mantıklı mı?

Görüşme sonrası sessizlik çoğu aday için moral bozucu olabilir. Ancak “Takip etmek istedim” tarzı e-postalar, işe alım kararını hızlandırmaz.
Daniel Space’e göre, karar veren kişiler sizi unutmaz; süreci etkileyen faktörler genellikle kurum içi dinamiklerdir. Eğer bir süredir yanıt alamıyorsanız, bu durum çoğu zaman sizin beklemeye alındığınız anlamına gelir.
Yalakaları kimse sevmez!
Mülakat sonrası gönderilen teşekkür mesajları, iletişimi sürdürmek adına faydalı olabilir. Ancak uzmanlar, bu mesajların işe alım kararını etkilemediği konusunda net:
Hiçbir yönetici, yalnızca bir aday teşekkür maili attı diye onu tercih etmez. Bu adım adayın ilgisini ve iletişim becerisini göstermek açısından değerlidir; işe alınma şansınızı mucizevi şekilde artırmaz.
Meslektaşlarınızla konuşun.
Kariyer stratejisti Bernadette Pawlik’e göre, görüşmelerde şirket ya da yönetici hakkında verilen bilgiler her zaman gerçeği yansıtmayabilir.
Gerçek durumu öğrenmenin en güvenilir yolu, o pozisyonda veya aynı ekipte çalışan kişilerle birebir konuşmaktır. Eğer çalışanlar yöneticiden hiç bahsetmiyorsa, bu bile yönetim tarzı hakkında ipucu olabilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
gercek hayatla alakasi olmayan sallamalar!!!
En iyisi oturalım oturduğumuz yerde;)
iyi tamam bu da güze güzel yaw(opsiyonel)